Villa Elfvik Laajalahdella

Aurinkoisena syyskuisena perjantaina lähdin koiran ja vauvan kanssa ulkoilemaan Villa Elfvikin alueelle Espoon Laajalahdelle. Olen aiemmin asunut samoilla suunnilla ja pitkospuureitti Otaniemen suunnasta on tullut tutuksi. Nyt olin retkellä lastenvaunujen ja koiran kanssa, joten päätin kierrellä vain helppokulkuisen 0,7 km luontopolun, joka alkaa päärakennuksen takaa. Vaikka luontopolku itsessään on lyhyehkö, löytyy siltä monta mielenkiintoista pysähdyspaikkaa ja retkeä voi jatkaa Villa Elfvikin sisätiloissa.

Polku kulkee metsikössä ja ruovikossa rannan tuntumassa. Rannassa on niin paljon kaislaa, että merta ei juurikaan näy, mutta ylempää lintutornista näkee kuitenkin meren sisälahdelle. Erikoisuutena lintutornissa on se, että ensimmäiselle tasanteelle pääsee myös lastenvaunujen kanssa.





Kesäisin Laajalahdella laiduntaa lehmiä, mutta luontotalosta osattiin kertoa että ne oli siirretty pois aitauksestaan edellisenä päivänä. Alueella on paljon lintuharrastajia kiikareiden kanssa ja toinen Laajalahdelle suuntautuva lintutorni sijaitsee Otaniemen kupeessa. Alueella on useampia lapsille (ja lapsenmielisille) tarkoitettuja toiminnallisia luontopolkuja, joissa täytetään tehtävävihkosia ja lisätään luontotietämystä. Pitänee odottaa että vauva vähän kasvaa, jotta viitsii ottaa itselle nämä lehtiset käyttöön.


Reitillä on vanha venevaja, jossa on Laajalahden linnuista kertovia tauluja ja tekstejä. Reitille osuu myös pieni puinen paviljonki, josta löytyy tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan toteuttama aurinkokuntamallin planeetta Uranus. Mallissa on rakennettu aurinkokunta Espoon ja Helsingin alueelle mittakaavaan yhden suhde miljardiin, jolloin millimetri mallissa vastaa aurinkokunnassa tuhatta kilometriä tai metri miljoonaa kilometriä. Aurinko on sijoitettu pylvään nokkaan Helsingin Pajamäen Patterimäelle ja Laajalahdelta sen voisi nähdä kiikareilla venesataman laiturilta. Aika kekseliäs tapa havainnollistaa aurinkokunnan mittasuhteita! Aurinko on halkaisijaltaan 1,4m, Uranus vain reilun 5cm kokoinen pallo ja etäisyyttä niille tulee mallissa noin 2,7 km. Lisää tietoa muiden planeettojen sijainnista täältä.




Ulkoilun jälkeen vein koiran autoon ja menimme vauvan kanssa tutustumaan luontotaloon. Villa Elfvikin hienossa vanhassa kartanossa on alakerrassa pysyvä toiminnallinen luontonäyttely, jossa esitellään luontoa, eläimiä ja kaloja. Lisäksi toisessa huoneessa on pienempi vaihtuva näyttely, jossa tällä kertaa esiteltiin valokuvia veden merkityksestä luonnolle. Lasten kanssa kannattaa kurkata myös yläkertaan, sillä sieltä löytyi hauska luontoaiheinen leikkipaikka "Mäyrän metsässä". Vietimme luontopolun lisäksi paljon aikaa leikkialueella ja vauvalle sai tarjoiltua lounassoseen helposti alakerran ravintolan syöttötuolissa (ravintolassa lounas tarjolla sunnuntaisin). Ainoa pieni miinus oli se, että leikkitila sijaitsee yläkerrassa ja rappusissa ei ollut porttia. Tämä ei kuitenkaan ollut meille iso ongelma, sillä täytyyhän vauvaa muutenkin vahtia herkeämättä ja hienot lelut kiinnostivat tällä kertaa enemmän kuin portaat.




Olipa kiva päivä Laajalahdella ja vaikka alue olikin ennestään tuttu, sieltä löytyi ihan uusia puolia vauvan kanssa liikkuessa. Hienoa, että tälläinen paikka on avoin kaikille ja luontotalo tarjoaa ympäristövalistusta, luontokasvatusta ja retkiä päiväkoti- ja kouluryhmille.

Comments